tisdag 21 januari 2014

Tenngjutning.

Jag vill poängtera att jag använt mig av färdiga mallar vid tenngutningen så långt det varit möjligt. Jag har lagt energi och fokus på att lära mig själva tekniken och har därför inte gjort några egna föremål för gjutning.
Förutom ett undantag där jag provade att i  lila "Fimolera" tillverka små ringar.

Innan jag startade med tenngjutningen hade jag en klar idé om vad jag skulle använda det färdiggjutna godset till. Det skulle bli ändfästen och charms på en sidenscarfs, charms på ett kort och ett par jättehäftiga örhängen.

Jag skissade faktiskt lite på den här uppgiften, vilket inte hör till vanligheterna. Tycker fortfarande att det är svårt och det faller sig inte naturligt för mig att börja processen med en penna...

Inhandlade en massa saker som skulle göra det enkelt för mig vid gjutningen. Oljig sand, form, nikt och tenn måste ju fungera bättre än hemmabygget med  en bit papp mellan två bitar faner, tänkte jag. Då får det vara värt den pengen.

De lila ringarna lade jag i plastmuggar innehållande gipsmassa. Hade bestämt mig på förhand för att det inte skulle fungera. Jag har ett ansträngt förhållande till gips. Ringarna satt sedan fast i gipset och gick inte ens att karva loss med kniv. Där fick jag rätt!

Provade därefter att gjuta med form och sand. Hade bestämt mig på förhand för att detta skulle fungera. Svårare än väntat. Där fick jag fel! Sanden ville hela tiden slinka ur den översta formen när jag skulle lyfte isär dem. Ändfästena som jag ville använda för avgjutning visade sig ha en svår form, om än inte omöjlig att få fram med sanden. Jag fick improvisera och trixa lite för att det skulle bli en urgröpningen i mitten. De gjutna ändfästena visade sig sedan bli på tok för tunga för att fungera på ett tillfredsställande sätt.

Jag la ner små bitar av tenn i skopan och ställde den på en värmeplatta. Tennet smälte snabbt och sedan var det bara att hälla det försiktigt i rännan jag gjort i sandformen. Luftkanalerna jag gjort skulle göra sitt till för att det skulle fungera.
När det gått cirka 10 minuter plockade jag isär formen. Besvikelsen blev stor. Det är svårt att i huvudet föreställa sig hur det färdiga resultatet kommer att se ut. Dock förvånar det mig att tennet kan tränga in i varje litet skrymsle och veck i sandformen. När man smält tennet verkar det så tjockt och trögflytande på grund av ytans utseende.

Det tredje och sista sättet jag skulle försöka gjuta på var som sagt med en bit papp mellan två fanerbitar. Pappen hade jag stansat ut fyra gånger hemma och jag skulle nu använda den negativa biten. De fyra bitarna limmades samman för att få en mer gedigen och kraftig modell för avgjutning. Det visade sig att det hade räckt gott och väl med två bitar som limmats ihop.

Även i faneren gjorde jag en ränna för tennet att rinna ner i. Några luftkanaler gjordes inte. Hade bestämt mig på förhand för att detta inte skulle fungera. Döm om min förvåning när jag tog isär formen och det visade sig att resultatet blev bra! Det hade jag verkligen inte trott! Där fick jag fel!

Jag vet att jag har en övertro på färdiga mallar och köpta hjälpmedel. Har jättesvårt att se att egentillverkade mallar och hemsnickrade hjälpmedel kan vara lika bra eller bättre. Jo, jag vet att det rimmar illa om jag skall bli en kompetent och kunnig slöjdlärare.

Eftersom inte gipset fungerade att gjuta i och uppgiften jag fått var att gjuta på tre olika sätt, så tänkte jag använda sanden på samma sätt som jag skulle ha använt gipsformen. Jag tryckte ner en ring i sanden efter att jag packat den hårt och siktat nikt över den. Det fungerade inte. Omöjligt att hälla rätt mängd tenn i formen så att ytan på ovansidan blir "platt".

För att jag skall kunna använda de gjutna delarna/charmsen krävs lite efterarbete. Med en tång klipper jag bort luftkanaler och rännor. Därefter filar jag med en speciell fil som Johan, min handledare har tillverkat. Väl vetande att vanliga metallfilar blir näst intill förstörda av den mjuka metallen. Lite smärjelduk får fixa den sista finishen. Jag borrar hål i de tennföremål som kräver det. Några föremål testar jag att emaljera med "Efcolor/smältpulver" i olika färger. Klicka på länken om du vill se hur man använder pulvret. http://www.youtube.com/watch?v=wRhzHT-Z3s0

Det fungerade inte, så klart, att använda gasolbrännaren på de gjutna tennföremålen. Även om jag var tvungen att testa och offrade därför en liten hammarberlock på det försöket. Stoppade allt i ugnen hemma på 180 grader, ungefär. Fungerar jättebra på tenn också.
Nu! säger jag vanvördigt, är det bara det roliga kvar. Att montera allt och se hur slutresultatet blev jämfört med min tänkta bild.

Det blev en prickig dalahäst och en skiftnyckel som berlocker/charms på en sidenscarfs. Dock inga ändfästen, eftersom resultatet av den gjutningen inte blev bra. De blev för tunga.
Jag gjorde örhängen, föreställande en skruvmejsel och en såg i tenn. På de handgjorda korten satte jag ett par stickor i tenn i en halsduk, en virknål i tenn med en kedja av luftmaskor och på det sista kortet satte jag en synål i tenn.
Jag kommer definitivt att låta eleverna få gjuta i tenn. Det är en gammal kunskap och tradition som många barn tycker är spännande. Men, de kommer inte att få använda färdiga mallar! De kommer att få göra sina egna, eftersom det var det som fungerade bäst och gav det finaste slutresultatet. 
Hm, är det månne ett erkännande... börjar tron på färdiga mallar och köpta hjälpmedel krackelera något. Det här kommer jag att följa med stort intresse ;-)






9 kommentarer :

  1. WOW, vilka fina kort du har gjort! Jag känner mig långt efter med min klipp-och-klistra-metod. Var nöjd över att ha gjort mina julkort förra året men det var ju ingenting i jämförelse över vad du har åstadkommit. Det känns som att du är inne på rätt spår och att detta verkligen är vad du ska göra i framtiden, eller? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns rätt. Det här vill jag jobba med! Det är som du brukar säga, SKITKUL:-)

      Radera
    2. Haha, det låter helt underbart. =) Kanske kan man få boka en liten "prova-på-kurs" i sommar när vi har lååång ledighet? Fint väder gör inget - då kan vi ju sitta ute. =D

      Radera
    3. Du är alltid välkommen Emma, antingen det är sommar eller vinter. Kram

      Radera
    4. Det låter trevligt. Tack! =) Kram

      Radera
  2. Svar
    1. Ja, virknålsmojängen var väl rätt OK. Eller hur virkexperten? ;-)

      Radera
    2. OK?! Korten är fantastiska! Gillar även dalahästen och skiftnyckeln :-)

      Radera