torsdag 16 januari 2014

Såguppgift i kryssfaner.

Halloween närmade sig och då tänkte jag att det kunde vara kul med en uppgift som anknöt till temat. Jag skulle försöka att göra en gungande/flygande fladdermus i kryssfaner.

Eftersom jag inte hade några direkta förkunskaper i ämnet tänkte jag att det var säkrast att vara metodisk och tänka mig för inför varje moment. Det har slagit mig nu i efterhand att det där med att vara metodisk kan ha varit en bidragande orsak till att arbetet flöt på så lätt. Det är nog annars så att jag är för otålig för att tänka igenom vad mina olika val kan leda till. Jag testar mig nog hellre fram i tron att det går fortare och blir bättre. Kanske är det så att jag har svårt för att planera mitt arbete... något att vara observant på inför nästa uppgift.

Jag skissade, ritade, färglade, klippte och byggde en tredimensionell modell av en flygande fladdermus. Samma mall använde jag till att rita ut fladdermusen på kryssfaner och såga ut den. Kroppen sågade jag för hand och vingarna lade jag dubbelt och sågade i den lilla maskinsågen.

Jag använde borrmaskinen till att borra de hål jag behövde och därefter använde jag en skruvförsänkare för att snygga till hålen på båda sidor.

Kryssfaner, snickeriplywood, lamellträ, spånskiva, "plyfa" osv, trodde jag var i stort sett samma sak. Men läser man i: Arbete i trä del 1, så får man minsann veta att så inte är fallet. Först läser jag att svensk kryssfaner och plywood är samma sak och har tillverkats på i stort sett samma sätt sedan 1963. När jag sedan läser vidare ser jag att man skiljer på om kryssfaneren/plywooden skall användas ute eller inne. Man delar även in den i olika kvaliteter där man av beteckningen kan utläsa information om det finns kvisthål eller andra defekter på framsidan och/eller baksidan. En hel vetenskap som jag bara skall såga lite i.
Efter att jag målat fladdermusen i mattsvart hobbyfärg testade jag hur ytan skulle bli med olika strukturer. Det blev svart glitter, holografiskt glitter, en färg som är transparent och lyser i mörkret, ett sammetspulver, men inget blev bra.  

På en särskild liten manick tillverkade jag två fjädrar med olika dimension på metalltråden. Jag och min handledare, Johan höll på att testa ett bra tag för att komma underfund med var det bästa stället för dessa fjädrar kunde vara. Först försökte jag själv och borrade ett hål i nacken  för fjädrarna och ett i magen för att fästa ett snöre som man skulle dra i om man ville att fladdermusen skulle "flaxa". Hålet i nacken visade sig äventyra stabiliteten på fladdermusen... hålen borde ligga i lod under varandra. Ett nytt hål borrades och med lite justeringar fick vi till det.

Vingarna knöt jag fast i vinkel mot kroppen, inget avancerat. Två snören från varje vinge upp till en horisontell rundstav, höll ut vingarna från kroppen. Ytterligare snören sattes fast under magen och på rundstaven för upphängning.
Hålet i nacken retade mig, så därför har fladdermusen fått en sammetsfluga runt halsen...med lite lim på, täcker den hålet perfekt. Öronen klippte jag till ur en bit svart skinn och limmade på. Fadäsen med flugan gjorde att fladdermusens uttryck var en smula fjolligt. Det ändrade jag snabbt genom att droppa röd hushållsfärg i lim och smeta ut former som såg rinnande ut, på en teflonduk. Dessa limmade jag sedan fast på de vitmålade tänderna och runt munnen. En röd "strassten" på varje sida fick bli ögon.



2 kommentarer :