fredag 19 september 2014

Mina första trevande försök till smide.

Vi skall lära oss att smida järn för att bli godkända på kursen jag går i Linköping, Trä- och metallslöjdslärare på distans. 
Jättekul att få lära sig smida! Men ute på landets grundskolor ser det inte ut att finnas några större möjligheter att göra klart dessa uppgifter. Därför är övervägande delen av oss studenter hänvisade till att smida på universitetet. Där finns varken plats eller tid för alla att lyckas. Tilläggas bör att Ulf Härdner, kursansvarig, har visat oss hur man med ganska enkla medel kan bygga en egen härd för smide. Dock känns även det som övermäktigt eftersom jag knappt kan snickra ihop en enkel förvaringslåda!

Efter att jag varit inne i universitetets smedja vid fyra olika tillfällen och vid alla tillfällena blivit utmanövrerad av andra studenter med vassare armbågar och större egon, gav jag upp.

Väl hemma igen får jag all den hjälp jag behöver av min handledare, Johan. Han visar hur jag med gasolbrännare och en "miniugn" kan smida mindre föremål. Han är med mig under hela processen :-)
Så jag värmer ett fyrkantsjärn till vad Lars Enander och Karl-Gunnar Norén i sin Nya järnsmidesboken, 2008, tycker är en lämplig smidestemperatur. Det finns en bild på en temperaturkurva i boken och en bild på temperaturskalan i färg på bokens baksida. Behändigt! Normalt skall temperaturen ligga i intervallet 800-1100 grader. Om jag ligger där när jag smider har jag ingen aning om... Jag vet att det aldrig blev för varmt i alla fall eftersom inget brann upp ;-)

Om jag minns rätt så har Ulf Härdner berättat att det är svårt att komma upp i mer än 900 grader i miniugnen... nu när jag skriver det, så känns det som om jag minns fel.

Nåväl, i en tidigare del av kursen drev jag en kopparplåt till en bastuskopa. Nu var det dags för skopan att få ett handtag. Så efter att jag värmt upp fyrkantsjärnet sätter jag fast det i ett parallellskruvstycke och med en skiftnyckel drar jag runt stålet så att det vridna mönstret bildas. Värmer igen och därefter sträcker jag ut det på banan med en hammare/smideshammare. Jag vet inte hur mycket hammaren/smideshammaren väger och kan därför inte precisera vilken sorts hammare det är jag använder. Lars Enander och Karl-Gunnar Norén, Nya järnsmidesboken", 2008, gör i sin bok skillnad på smideshammaren och hammaren... verkar som om det har mer med vikten att göra än med utseendet.
Istället för att klyva ämnet med en klyvmejsel vänder vi på kuttingen och använder hammaren/smideshammaren.  Jag slår mot verktyget som jag inte vet namnet på och inte heller hittar i litteraturen, men du ser det på bilden ovan. På detta sätt delade/klöv jag ämnet. Det sista jag gjorde med handtaget till bastuskopan var att sträcka de båda ändarna efter klyvningen.
När det var dags att smida ljusstaken gjorde jag massor av misstag som jag så klart lärde mig lika mycket på ;-) Jag hade NOGA läst 5:e kapitlet i Nya järnsmidesboken, om hur man smider en ljusstake.


Så svårt det är att läsa sig till praktisk kunskap. Tror till och med att det är omöjligt. När jag väl står med det varma stålet liggande på banan så minns jag inte de momentvägar som jag ju så noga läste mig till. Jag borde vridit mitten på fyrkantsjärnet allra först och därefter stukat änden ena änden och sedan breddat ut den delen till själva ljushållaren. Istället vrider jag mitten på fyrkantsjärnet och därefter slår jag på ena änden för att göra foten före ljushållaren!

Oftast kom jag ihåg att rikta bara när det blev uppenbart att det blev snett! Något sänke för att forma ljushållaren i letade jag aldrig efter. På något sätt fokuserar jag så mycket på det jag skall göra när jag inte behärskar tekniken att allt förnuft blockeras. Så istället för att smida som jag läst mig till, slår jag mer eller mindre på måfå och på "känn"!!

Resultatet blev ett handtag till en bastuskopa och en ljusstake. Inget av det kommer över min tröskel! Jag känner mig inte stolt över mina föremål. Dock är Ulf Härdner en stor inspiratör och kompetent pedagog så jag vet att mycket av det han entusiastiskt visat och lärt mig kommer jag att komma tillbaka till och testa igen ;-)

Läs gärna mina tidigare publikationer här på bloggen. Högst upp på menyraden klickar du på trä och metall.

2 kommentarer :