lördag 24 maj 2014

Skåp ska det låta.

Uppgiften är att konstruera en öppningsbar förvaring med foglimmade ytor och detta skall anknyta till en musiktitel. Som inspiration eller hybris visade vår lärare en bildserie med egenhändigt tillverkade skåp. För min del blev bildvisningen ett hinder. Jag fick så klart prestationsångest och det blev tomt på alla idéer i skallen. Så, gör jag inte med mina egna elever eftersom jag vet hur hämmande det är att visa dem perfekta exempel på hur saker skall göras. Däremot har jag ibland visat på saker jag gjort där det gått tokigt eller fel. Detta triggar dem betydligt mer.

Redan när jag fick veta att jag skulle tillverka en öppningsbar förvaring, visste jag vad det skulle bli för sorts förvaring. Det skulle bli ett skåp för anslag, scheman och liknande att ha på väggen i hallen. Nu sitter det en ful magnettavla på den väggen och jag har nog alltid tyckt illa om alla synliga papper, magneter och anteckningar där. Det skall bli riktigt kul att fundera ut en annan lösning att ha där istället för dagens mishmash. Frågan är bara vilken musiktitel som passar.

Min favoritartist är Steve Kekana. På 80-talet gjorde han bland annat en låt som heter: Raising my family. Den titeln översätter jag fritt till uppfostra/fostra min familj. Visst är det märkligt hur saker bara faller på plats ibland ;-) Nu var ramarna satta och jag kunde börja skissa på funktion och det estetiska uttrycket. 
 I den här uppgiften ingår det även att kunna skissa med perspektiv. Om man som jag, inte är någon hejare på att skissa, så blir det inte direkt enklare om skissen skall göras med perspektiv. Men, så klart en relevant uppgift.
I uppgiften att konstruera en öppen förvaring ingår också följande moment: foglimning, sammansättning med dold tapp, tillverkning och montering av något beslag (gångjärn, lås, hasp) och kanske knoppar, handtag eller andra detaljer.

Arbetet startade med att leta fram rätt virke. Hyvla det efter konstens alla regler och sedan såga upp bitar/stavar som kunde foglimmas.
Efter att jag foglimmat bitar till själva sargen på skåpet gjorde jag det samma med det som sedan skulle utgöra dörrar/luckor samt täcksida framför armaturen på skåpet. Därefter var det dags att ge dem en omgång i hyvelmaskinen igen. Jag siktade på att få bitarna ca 85 cm x 12 cm x 1.2 cm.

Enligt "Teknik i trä" av Per Gartell och Jan Johansson 1974. finns det en massa saker att ta hänsyn till vid foglimning. Bland annat skall hänsyn tas till träets textur när man limmar. Om kärnved och ytved limmas ihop kan stora färgskiftningar bli resultatet om man vill ytbehandla med exempelvis, bets. Dessa ytor drar ju som bekant till sig mer eller mindre bets på grund av olika hårdhet och fetthalt.
Att "mönsterpassa" ger ett bättre estetiskt helhetsintryck. Jag har valt att såga till mina stavar genom att klyva träet i kärnan. Då har jag fått en rätfibrig, slitstark yta, med förhoppningsvis ganska osynliga skarvar. I boken får jag även tips på att "inte spara på limknektarna", så på mina 85 centimeters stavar gick det åt 6 limknektar! Jag brydde mig inte om ifall stavarna böjdes något vid limningen eftersom jag tagit till rätt rejäla mått för att hyvla ner skivan till rätt tjocklek.

Enligt "Arbete i trä, del 2" 1984 finns en hel del att ta i beaktande vid limning.
*Välj rätt limtyp
*Rätt fuktkvot samt temperatur på virket
*Ytorna skall vara plana, jämna och nybearbetade
*Sprid limmet på rätt sätt beroende på bland annat ytorna
*Väntetiden, tiden som förflutit mellan limspridning och presstryck
*Presstryck
*Presstemperatur
*Presstid

Själv kan jag tycka att en del säkerhetsföreskrifter bör beaktas i användandet av olika lim. Man bör tänka på ventilation, är limmet hett, frätande, giftigt osv och vidta passande åtgärder.
Både sargar, täcksida och luckor fick en duvning i hyvelmaskinen som slutade med att de blev14 mm tjocka. Innan det var dags att borra hål för de dolda pluggarna ställde jag mig att handslipa alla fyra bitarna till sargen. Därefter mätte och borrade jag upp två 6 mm hål, ca 10 mm djupa i var ände på de bitar som skall sitta på sidorna av skåpet. Jag använde märkstift för att veta var motsvarande hål på över- och underdel skulle borras. Borrade dessa hål också innan jag droppade i lite lim och satte dit träplugg. På slipmaskinen kortade jag pluggen något då de blivit i längsta laget för att passa i de borrade hålen. Därefter var det bara att foga samman sargen genom att droppa mer lim i borrhålen och på kanten. Med en vinkelhake kollade jag att sargens vinklar var 90 grader innan jag skruvade fast 2 limknektar.
Medan limmet torkade på sargen, sågade jag till skåpsluckorna och slipade till dem. Johan hjälpte mig att fräsa ut ett spår i sargens baksida där jag skulle spika fast en plywoodskiva som jag sågat ut med rätt mått.  

Jag mätte ut var gångjärnen skulle sitta och ritade med blyertspenna runt gångjärnet. Med ett ritmått markerade jag hur djupt jag skulle skära ut för gångjärnet. Vanlig träklubba och ett stämjärn användes för att arbeta bort trät i det markerade området. Jag skruvade i en skruv i varje gångjärn. I det andra skruvhålet satte jag en spik som jag nöp av huvudet på. Dessa skulle nu tjäna som ett slags märkstift mot skåpsluckorna.

Dock hade jag lite till att göra innan jag kunde skruva i gångjärnen på skåpsluckorna. Jag ville ha en ramlist runt skåpsluckorna. Med geringssåg  kapade jag ramlisten efter att jag mätt ut hur långa listerna skulle vara. Jag ville ha en djup och mörkt röd täckfärg på ramen runt skåpsluckorna, men lät mig lätt övertalas av kollegorna att använda röd bets istället.

Efter att ramlisten betsats limmade jag på den på tre av skåpsluckans sidor. Då blev det lättare att måtta sista ramlisten och få den på plats efter att jag slipat och slipat för att få bästa passform.

Dags att skruva fast gångjärnen mot skåpsluckorna. På skåpsluckornas insida  monterade jag även på en bit bandjärn som jag sågat ut och borrat hål för skruv samt försänkning. Lite smärgelduk också, så klart. I sargens botten skruvade jag fast ett tryckmagnetlås. När man skall öppna skåpet är det bara att trycka till på en lucka så släpper magneten taget och luckan svänger upp!
På plywooden målade jag fyra lager med magnetfärg och ovanpå det ytterligare tre lager med svart tavelkritsfärg. På insidan av höger skåpslucka målade jag med vit hobbyfärg, lite slarvigt. När hobbyfärgen torkat målade jag med en speciell "transferlack" och på lacken applicerade jag fyra foton på min familj, "Raising my family".

Jag vill ha en ljuskälla i själva skåpet eftersom insidan är svart. Jag vill också att armaturen skall tändas och släckas när man öppnar och stänger skåpsluckorna. Därför monterade jag en liten lamphållare på insidan av skåpets överdel. På sargens ovansida borrade jag hål och trädde i en strömkabel som jag kopplade till en tryckströmbrytare och monterade även den på överdelen av skåpet. Innan jag skruvade fast tryckströmbrytaren tog jag mått på den, ritade av det på täcksidan och sågade ut det.

Med små vinkeljärn som jag först skruvat fast mot täcksidan och sedan mot sargen fick jag till en dold armatur.

Resten får ge sig vart efter behoven uppkommer...
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar